Novosti

Predsjednički intervju

No comments

Andrej Stanković, predsjednik ŠK Novi Zagreb u intervjuu za portal Sport Interview daje osvrt na svoj šahovski put, stanje u domaćem šahu te govori o svim prednostima koje donosi učenje šaha pogotovo kod mladih.

Sportinterview: Što je prema Vama ono najprivlačnije u šahu kao sportu? Zašto bi nekom roditelju preporučili da dijete upiše upravo na treniranje šaha?

Andrej: … Nadalje, klasična definicija govori da je šah, umjetnost i sport, ali i igra. Umjetnost je zato što svaki igrač povlači potez figurom, slično kao što i umjetnik potezom kistom teleološki dovodi djelo do njegova nastanka. Dosta djece već u ranim trenutcima prihvaća šah kao nešto više od igre. Tako primjerice klinci već u prvom razredu osnovne škole zaključuju kako žele igrati šah jer misle da time postaju pametniji, što je svakako simpatična definicija s njihove strane.
U našem je sportu velika fluktuacija djece jer ih puno upiše šah, ali ih puno i odlazi u druge sportove. Smatram kako šah ne oblikuje samo novi način razmišljanja već djeca mogu ostvariti i nekakve konkretne pogodnosti, kao recimo bodove za upis za srednju školu. Meni to kao treneru daje jedno veliko zadovoljstvo jer ta djeca uglavnom započinju dobar životni smjer, kvalitetno se obrazuju i uvijek sa zahvalnošću gledaju na to početno razdoblje natjecanja u šahu.

Cijeli intervju možete pročitati na https://sportinterview.org/2018/04/14/intervju-andrej-stankovic

adminPredsjednički intervju